Brandenburger Tor in Berlijn

De Brandenburger Tor is een van de bekendste stadspoorten van Berlijn en voor velen is de Brandenburger Tor een herkenningpunt van de stad Berlijn. Hier was ook ooit de grens tussen Oost- en West-Duitsland. De Brandenburger Tor is een poort die staat aan de grens van het oude centrum van de stad Berlijn. Gedurende de Koude Oorlog begon men bij de Brandenburger Tor  met de bouw van de Berlijnse Muur.

Das Brandenburger Tor in Berlijn

De poort van de Brandernburger Tor heeft vijf overspanningen, de middelste overspanning is de breedste is. Vroeger was deze middelste overspanning de doorgang voor de keizer, hij was de enige die de middelste doorgang mocht gebruiken.

Afmetingen van de Brandenburger Tor

De afmetingen van de Brandenburger Tor zijn indrukwekkend. De poort is 26 meter hoog, is bijna 70 meter breed en 11 meter lang. De architect van de Brandenburger Tor, Carl Gotthard Langhans, heeft zich laten inspireren door de Akropolis in Athene.

Locatie Brandenburger Tor berlijn

De poort staat aan het einde van de bekende Unter den Linden, aan de Pariser Platz en op een steenworp afstand van de Reichstag.

Over de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een erg mooie poort, met aan beide kanten de poortgebouwen. Deze poortgebouwen werden oorspronkelijk gebruikt voor de wacht en voor de tolheffing. Binnenin de poortgebouwen vindt u grote muurkunstwerken van de Romeinse oorlogsgod Mars. De zuilen van de Brandenburger Tor zijn 15 meter hoog met daarbovenop het vijf meter hoge koperen Quadriga beeld. Het beeld tootn Victoria, de godin van de overwinning, met vier paarden de stad in rijd.